Dat omkoping ook in het voetbal plaats vindt dat is op zich wel bekend. Toch steken veel mensen liever hun hoofd in het zand dan in te zien dat ook in het voetbal gokschandalen voorkomen. Het nieuwste onderzoek van Europol is echter wel een hele harde confrontatie met de werkelijkheid. Uit het 5-jarige onderzoek van Europol blijkt namelijk dat in Europa minimaal 380 wedstrijden in het verleden zijn ‘verkocht’. En dit zijn geen kleine wedstrijden. Zo gaat het hier onder meer om wedstrijden in de Champions League en EK-kwalificatie. Maar ook meerdere wedstrijden in grote Europese competities zijn helaas niet altijd volledig eerlijk verlopen.
425 personen verdacht
In totaal zijn er inmiddels al 425 personen verdacht van betrokkenheid. Het gaat hier om officials, club-officials, spelers en criminelen. De betrokkenen zijn afkomstig uit 15 verschillende landen en ook Nederland ontbreekt niet. Op de lijst van verdachten staan namelijk 5 Nederlanders. Wie dat zijn is op dit moment nog niet bekend. Wel geeft Europol aan dat inmiddels 50 van de 425 verdachten zijn gearresteerd.
Criminele organisaties
Vroeger was het wel bekend dat de maffia een vinger in de pap had op het gebied van matchfixing in Europa. De huidige gokschandalen worden echter voornamelijk georganiseerd door criminele organisaties uit Azië. Volgens het onderzoek van Europol is er met de omkoping minimaal 8 miljoen euro verdiend. Hoogstwaarschijnlijk is dit echter pas het topje van de ijsberg en gaat het om bedragen die vele malen hoger liggen.
De reden dat Aziatische goksyndicaten zich richten op de Europese voetbal competities is omdat Aziaten liever inzetten op deze wedstrijden. Het is namelijk bekend dat een groot gedeelte van de wedstrijden in de Aziatische competities van tevoren al vaststaan. Omkoping speelt daar namelijk een grote rol. En hierop gokken wordt dus door steeds minder mensen gedaan. De Europese competities waren echter tot op heden nog redelijk ‘schoon’. Met uitzondering van wedstrijden in Griekenland, Turkije en Rusland. Ook hieraan lijkt nu een einde te zijn gekomen.
Om wat voor wedstrijden gaat het voornamelijk
Aangezien de lonen bij de absolute top clubs erg hoog liggen zal er hier niet snel sprake zijn van omkoping. Dit is niet interessant voor de goksyndicaten. Wedstrijden in de onderste regionen en lagere divisies zijn echter veel interessanter. Zo staan heel veel wedstrijden in de eerste rondes van de Champions League onder verdenking (en bij sommige wedstrijden kan omkoping nu worden bewezen) en van kleinere landen bij EK-kwalificaties. De reden hiervoor is simpel. Kleine clubs kunnen met één omkoping soms wel een jaar hun spelers van salaris voorzien. Om hiervoor één wedstrijd te ‘vergooien’ is dan een relatief kleine prijs.
Toekomst van gokken op voetbal
Het onderzoek van Europol bewijst dat vrijwel geen enkele competitie gevrijwaard is van gokschandalen. Ook in de Eredivisie en Eerste divisie komt het voor. Hoe dit echter moet worden aangepakt is nog de vraag. Het is in ieder geval wel een stap in de goede richting dat er nu serieus werk van de zaak wordt gemaakt. Meerdere bronnen vermoeden namelijk dat het gokken op voetbal in Europa al meer dan 15 jaar wordt beïnvloed. Het is te hopen dat de sport echter kan worden gered en dat de daders hard worden aangepakt.