Gokverslaving

Gokken kan een leuke hobby zijn. Gokken is namelijk spannend en kan ook een hele gezellige vrijetijdsbesteding zijn. Toch heeft gokken ook nadelen. Het kan namelijk voor sommige mensen verslavend werken. Een gokverslaving kan net zo’n destructieve werking op iemands leven hebben als bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaving. In dit artikel kun je meer lezen over wat gokverslaving precies is, hoe je het kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen.

Wat is gokverslaving

Gokverslaving, of ook wel pathalogisch gokken genoemd’ is een psychische aandoening. Het wordt gezien als een stoornis in de impulsbeheersing. Mensen die aan een gokverslaving lijden kunnen geen weerstand bieden aan de drang om te gokken. Gokken heeft voor deze mensen dus een dwangmatig karakter. Gokverslaving komt het meeste bij mannen voor en mensen die aan deze vorm van verslaving lijden kunnen het vaak goed voor de buitenwereld verborgen houden.

Gokverslaving wordt meestal opgebouwd in 3 verschillende fases:

 • De winnende fase: de speler gokt nog gewoon voor zijn plezier. Opvallend is echter dat winst niet als toeval wordt gezien, maar verlies wel als pure pech. Winst in een kansspel wordt gezien als een prestatie van de speler zelf. Dit terwijl er bij gok spellen (m.u.v. poker) door de speler nauwelijks tot geen invloed kan worden uitgeoefend op de uitkomst.
 • De verliezende fase: het plezier schuift in deze fase naar de achtergrond of verdwijnt geheel. Alles is erop gericht om het verlies terug te winnen en er ontstaan meestal schulden. Werk, gezin en omgeving wordt in deze fase meestal verwaarloosd.
 • De wanhoopsfase: Alles in het leven van de speler draait bijna om ‘gokken’. Er kan een sociaal isolement optreden en soms begint de speler crimineel gedrag te vertonen.

Hoewel je bij gokverslaving geen verslavende middelen tot je neemt lijkt de verslaving toch opvallend veel op drugsverslaving. De gokverslaafde heeft het namelijk nodig om regelmatig te gokken en om zijn verslaving te stillen moet hij ook regelmatig de frequentie of de inzet verhogen om het gewenste effect te bereiken. Bij het stoppen met gokken ontstaan er zelfs ontwenningsverschijnselen.

Hoe herken je gokverslaving

Een gokverslaving is aan verschillende symptomen te herkennen. Een speler hoeft niet alle symptomen te vertonen om als gokverslaafde te worden gezien. De verschillende symptomen van een persoon die gokverslaafd is zijn:

 1. De speler is continue met gokken bezig. Hieronder vallen bijvoorbeeld zaken als het regelmatig herbeleven van winstervaringen, het plannen van avondjes gokken in de toekomst en/of het zoeken naar geld om het gokken te bekostigen.
 2. De inzet moet steeds hoger worden om het gewenste effect te bereiken. “Opwinding”.
 3. Stoppen met gokken of minderen lukt vaak niet.
 4. Wordt prikkelbaar/geïrriteerd bij pogingen om te stoppen/minderen.
 5. Er wordt gegokt om te ontsnappen aan de werkelijkheid/bepaalde gebeurtenissen/gemoedstoestand.
 6. Na verlies gaat een gokverslaafde vaak snel weer spelen om het verlies terug te winnen.
 7. Het gedrag wordt verborgen gehouden t.o.v. familie en vrienden.
 8. Voor het bekostigen van het gokken wordt geld gebruikt dat niet altijd legaal is verkregen.
 9. Het gokken heeft relaties, werk of opleidingen verstoort.
 10. Een gokverslaafde kijkt niet naar de rampzalige financiële consequenties en rekent erop dat iemand anders die uiteindelijk wel voor hem oplost.

Gokverslaving in Nederland

In Nederland zijn volgens recent onderzoek van de Nederlandse overheid zo’n 8,7 miljoen recreatieve spelers. Geschat wordt dat onder deze grote groep Nederlanders zo’n 92.000 risicospelers zitten. Dit zijn spelers die dus mogelijk symptomen van gokverslaving vertonen en moeten oppassen niet echt gokverslaafd te worden met alle gevolgen van dien. Ook blijkt dat er zo’n 20.000 probleemspelers zijn. Dit zijn daadwerkelijk gokverslaafden. Deze spelers hebben de drang om te gokken niet in de hand en hebben hulp nodig om van hun verslaving af te komen.

Het grootste gedeelte van de recreatieve spelers speelt mee in loterijen. Loterijen zijn ten opzichte van veel andere gok spellen niet heel erg verslavingsgevoelig.  Loterijen zijn namelijk zogenaamde ‘long odds spellen’. De kans om te winnen is erg klein en ook wordt bij loterijen niet meteen bekend of je hebt gewonnen. Als speler moet je wachten op de trekking. Gokverslaafden hebben meestal het geduld hier niet voor en moeten direct weten of ze hebben gewonnen of verloren.

Krasloten en gokkasten zijn daarentegen wel short odds spellen. Hierbij wint de speler heel regelmatig en wordt ook meteen, door de directe uitslag, zijn behoefte bevredigd. Deze gok spellen zijn dus aanzienlijk verslavingsgevoeliger.

Gokken op internet bij bijvoorbeeld online casino’s kan ook gezien worden als een gevaar voor gokverslaafden. Gokken op internet kan namelijk heel gemakkelijk en redelijk anoniem. Toch blijkt uit recent onderzoek dat dit online gokken, wat door zo’n 250.000 Nederlanders wordt gedaan, niet voor een significante toename heeft gezorgd in het aantal probleemspelers.

Hulp zoeken bij gokverslaving

Net als iedere andere verslaving is het moeilijk om in je eentje te stoppen. Gokverslaving is dermate verslavend en destructief voor iemands leven dat het in de meeste gevallen nodig is om hulp te zoeken. Gelukkig kan dit in Nederland bij verschillende instanties. Zo is de organisatie AGOG een organisatie die hulp biedt aan mensen die problematisch gokken en aan mensen die problemen hebben met het gokgedrag van iemand die hun lief is. De stichting organiseert rgelematig verspreid over Nederland groepsbijeenkomsten van anonieme gokkers en de naasten van gokkers. Kijk maar eens op de website van AGOG voor de locaties.