Loterijen

In ons land bestaan er best wat verschillende loterijen. Er komen ook altijd wel weer nieuwe bij, dus het is niet altijd even makkelijk om een goede keuze te maken. Vaak is het namelijk zo dat mensen maar aan 1 loterij meedoen, hoogstens aan 2. Loterijen zijn kansspelen, waaraan je vrijwillig kunt meedoen, door een lot te kopen, of meerdere loten uiteraard. Elk loterijbriefje heeft een bepaalde waarde en een bepaalde code. Deze code is uniek, waardoor er grote prijzen gewonnen kunnen worden. De nummers of letters van de loterij worden willekeurig, en vaak per computer, gekozen. Het geld dat de loterijen in Nederland innemen van de loten, wordt voor een gedeelte gebruikt om de prijzen beschikbaar te stellen.

Verschillende soorten loterijen

Je hebt in Nederland verschillende soorten loterijen. Er zijn loterijen die door de staat beheerd worden, en waarvan een deel van de opbrengst dus ook naar de staat gaat. Maar er zijn ook loterijen die compleet gericht zijn op goede doelen. De loten worden dus verkocht zodat van dat geld het goede doel kan worden gesteund. Vaak is het in dat geval zo dat er maar 1 prijs is, of een prijs die niet al te hoog in waarde is, zodat zoveel mogelijk geld naar het goede doel kan gaan. In plaats van alleen maar het geld aan goede doelen te geven, zijn er ook loterijen die af en toe een charity actie hebben, waarbij ze bijvoorbeeld 50% van de opbrengsten aan goede doelen overdragen. In Nederland zijn er verschillende loterijen, en je zult er vast wel eentje kennen, al is het alleen maar van naam. Denk bijvoorbeeld aan de staatsloterij of de postcodeloterij. Maar je hebt ook wat nieuwere varianten, die nog niet zo lang actief zijn, zoals de vriendenloterij of lucky day. Lotto en de bankgiroloterij zijn ook 2 varianten die erg populair zijn in ons land.

Populariteit van loterijen

Loterijen zijn al een hele lange tijd populair. Ze bestaan al sinds de tijd van de Romeinen, en in de jaren ’50/’60 zijn ze officieel vastgelegd in ons land. Het is een kansspel waarbij je niet direct in de verleiding komt om oneindig veel geld uit te geven. Je kunt bijvoorbeeld wekelijks automatisch meespelen of zo nu en dan in de winkel een lot kopen en je wacht gewoon af tot de trekking, of je iets gewonnen hebt. De grote loterijen hebben regelmatig een jackpot die op een bepaalde datum gegarandeerd valt. In zo een geval is het zo dat bijna elke tweede Nederlander hieraan meedoet. Het is gewoon te verlokkend om zo’n groot bedrag te winnen, en niemand wil die kans laten lopen. Het uitgeven van een jackpot is dus een goede manier voor loterijen om nieuwe mensen kennis te laten maken met de loterijen, en om eens mee te doen, ook al hebben ze dat tot nu toe nog nooit gedaan. Loterijen in Nederland worden wel gecontroleerd door de overheid, zodat geen particulieren er schade aan kunnen hebben als ze meedoen.

Nederlandse loterijen

Hieronder kun je een loterij selecteren om er meer over te lezen of om een link te vinden naar de website van de betreffende loterij.