Bankgiroloterij

Er zijn genoeg loterijen en andere kansspelen waarbij mensen door mee te doen mooie prijzen kunnen winnen. Maar het geeft een extra gevoel als je daarmee ook nog eens iets goeds doet. Als je meespeelt aan de bankgiroloterij steun je automatisch allerlei vormen van cultuur in ons land. De bankgiroloterij heeft als missie namelijk het steunen van goede doelen die ervoor zorgen dat cultureel erfgoed wordt behouden. Het geld dat binnenkomt wordt uitgegeven aan projecten van deze organisaties. Er zijn ongeveer 700.000 mensen in Nederland die regelmatig meedoen met de bankgiroloterij. De helft van elk lot dat wordt verkocht gaat naar de projecten van de goede doelen.

Over de Bankgiroloterij

Het kan zijn dat er organisaties gedurende een periode van bijvoorbeeld 5 jaar elk jaar een vaste bijdrage ontvangen, om hun activiteiten en acties te financieren. Maar het kan ook zijn dat er eenmalige projecten zijn, en die dus ook eenmalig een bedrag krijgen. De bankgiroloterij is al een geruime tijd actief. In 1961 werd namelijk de eerste loterij gehouden, waarbij al duidelijk was dat de insteek het steunen van bepaalde doelen was. Elk jaar is het bedrag uiteraard anders, dat binnenkomt via mensen die meespelen. Maar een gemiddelde van 66 miljoen per jaar kan wel worden vastgesteld. 10 jaar geleden is de bankgiroloterij uiteindelijk aangesloten bij de vriendenloterij en de postcodeloterij. Zo een samenwerking kan verschillende voordelen opleveren voor de loterij zelf. Zo kunnen ze namelijk betere marketing voeren. De bankgiroloterij is een populaire loterij waar mensen graag aan meedoen.

De Bankgiroloterij steunt goede doelen

Op het internet kun je verschillende jaarverslagen van de bankgiroloterij inzien. Dit is voor iedereen toegankelijk en je kunt allerlei informatie opvragen, zoals de jaarlijkse cijfers, of waar de opbrengsten voor zijn uitgegeven. Op die manier creëert de bankgiroloterij voor de klanten een goede basis, die vertrouwen wekt. Als mensen namelijk zien waar het geld heen gaat en wat er met de opbrengsten gedaan wordt, dan is dit al veel betrouwbaarder dan wanneer er helemaal geen informatie beschikbaar is.

De opbrengsten en de verdeling hiervan wordt bij de bankgiroloterij goed geregeld en gecontroleerd. Dit is ook wel nodig, aangezien er tientallen goede doelen aangesloten zijn, die allemaal een bepaald deel van de opbrengst verwachten. Ook is het belangrijk bij de bankgiroloterij, dat de klanten gewoon voor het plezier meedoen. Men wil dus niet dat er speelverslavingen ontstaan waardoor mensen in de schulden komen.

De algemene loterij Nederland droeg zorg voor de verdeling van de gelden van de bankgiroloterij. Dit gebeurde tot en met 2005. De eerste 40 miljoen euro werden verdeeld onder de verschillende instanties die aangesloten waren bij de bankgiroloterij. Alles wat daarboven zat, werd ook verdeeld, en de bankgiroloterij kreeg hiervan 10% toegewezen. Hierdoor kunnen zij weer bepaalde projecten financieren, en de klanten steeds betere prijzen bieden.

De bankgiroloterij is dus een loterij waarbij je zelf je geluk op de proef kunt stellen, terwijl je ook nog eens een goed doel steunt. Mocht je dus niets winnen, ben je altijd nog in de wetenschap dat het cultureel erfgoed in Nederland behouden zal blijven.