De Lotto

In Nederland bestaan er verschillende loterijen waar mensen aan kunnen meedoen. Eén daarvan is de Lotto. Het idee kwam ooit uit Duitsland, en is zo overgewaaid naar ons land. Spelers kunnen op een papiertje bepaalde nummers kiezen, waarvoor ze willen meespelen. Regelmatig zijn er dan trekkingen, die worden gedaan met behulp van genummerde balletjes. Deze worden willekeurig gekozen. Vroeger werd dit nog vaak met de hand gedaan, tegenwoordig bestaan er machines die op willekeurige basis de balletjes kiezen. Als je vervolgens veel overeenkomsten hebt tussen de balletjes en je gekozen nummers, dan heb je een prijs gewonnen.

Hoe werkt De Lotto?

Vanaf oktober 2011 is het zo dat je in Nederland 6 nummers moet kiezen die tussen de 1 en de 45 liggen. Er worden bij de trekking 6 balletjes getrokken. Als het zo is dat je 6 correcte nummers hebt, dan win je de hoofdprijs. Dit zijn dan namelijk alle 6 nummers die je in dat geval hebt aangekruist. Het kan ook zo zijn dat je er ‘maar’ 5 goed hebt, in dat geval win je alsnog een hoge prijs, die wel iets lager uitvalt dan de hoofdprijs. Daaronder liggen kleinere prijzen, voor als je 3 of 4 goede nummers hebt bijvoorbeeld.

Er zijn miljoenen Nederlanders die aan de Lotto meedoen. Je hebt de regelmatige spelers, die het elke keer weer proberen, en geen kans laten liggen. Maar het kan ook zijn dat sommige mensen gelokt worden door de hoge jackpot. Hier wordt namelijk reclame voor gemaakt op TV, de radio, billboards en nog veel meer. Op die manier worden ook mensen overgehaald die normaal gesproken niet zouden meespelen. Er zijn hele manieren om je winstkans te bepalen, maar in principe is het zo dat je 50% kans hebt, je wint, of je wint niet.

De trekkingen in De Lotto

Voor elk lot met dat je meespeelt, betaal je €2. Er zijn twee trekkingen, elke laatste zaterdag van de maand. Deze trekkingen kun je via televisie of teletekst volgen, maar het kan ook via de website van Lotto worden gevolgd. Zo kun je op elk gewenst moment nakijken of jouw getallen hebben gewonnen. De jackpot wordt altijd op een bepaald bedrag gezet, waarna het bedrag stijgt met elke keer dat hij niet is gevallen. Zo is het meerdere malen voorgekomen dat de jackpot een hele tijd niet gevallen is, waardoor hij ineens enorm hoog was. In zulke gevallen is heel het land in de ban van de Lotto, aangezien je er overal mee wordt geconfronteerd, en mensen denken ineens toch dat ze maar beter kunnen meespelen.

Als je gewonnen hebt, moet je er ook rekening mee houden dat hoge bedragen worden belast. Zo zijn de bedragen vaak bruto, tenzij dit nadrukkelijk anders wordt gezegd. Je zult dus 9 van de 10 keer wel iets moeten afdragen aan de belasting, mocht je iets gewonnen hebben. Als regelmatige speler kun je een abonnement nemen op de Lotto, waardoor je automatisch meespeelt. Je kunt het dan dus niet meer zo makkelijk vergeten.