Postcodeloterij

De nationale postcodeloterij is een loterij die in Nederland erg populair is, en waar veel mensen aan deelnemen, op regelmatige basis. Het is een loterij die in 1989 werd opgericht. Het bedrijf Novamedia is eigenaar van de loterij, en ook nog van loterijen in verschillende andere landen. In heel Nederland zijn er ongeveer 2,4 miljoen mensen (2012) die meedoen aan de postcodeloterij. Na de staatsloterij, is de postcodeloterij de grootste loterij van Nederland. In 2011 was er een omzet van ongeveer 567 miljoen Euro, wat al een hoop zegt over de populariteit van de loterij.

Steun aan goede doelen

De postcodeloterij is een loterij die erg gesteld is op het steunen van goede doelen. 50% van de inleg wordt namelijk uitgekeerd aan goede doelen. Er zijn enorm veel goede doelen die regelmatig of weleens profiteren van de opbrengsten van de postcodeloterij. Zo is het altijd weer een ander goed doel, of worden er speciale acties gedaan om een bepaald doel te steunen.

Hoe werkt de Postcodeloterij?

Als je meedoet aan de postcodeloterij dan speel je mee met je eigen postcode. Of een postcode naar keuze, maar dit komt niet vaak voor. Het bedrag dat je wint, mocht jouw postcode in de prijzen vallen, hangt er maar net vanaf. Als je een prijs wint van €100.000, en er hebben nog 10 andere mensen in jouw postcode een lot, dan wordt de prijs verdeeld tussen iedereen die een lot heeft. Maar als je geluk hebt, hebben erg weinig mensen een lot, en krijg je een groter deel van de prijs. Je betaalt per maand €9,75 voor een lot. Het is voor mensen extra aantrekkelijk om mee te doen, omdat het algemeen bekend is dat het grootste gedeelte van dit bedrag naar een goed doel gaat. Je doet dus zelf iets goeds, terwijl je ook nog eens kans maakt op een mooie en grote prijs. Het lot bestaat uit de vier cijfers en 2 letters van je postcode, plus een volgnummer, waardoor je een uniek lot hebt. Je kunt niet alleen geldprijzen winnen, maar het is regelmatig ook mogelijk om bijvoorbeeld een TV te winnen.

Aantal trekking in de Postcodeloterij

Per jaar zijn er 14 trekkingen. Dit houdt in dat elke maand een trekking plaatsvindt, met daarbij nog 2 extra trekkingen. De extra trekkingen hebben speciale prijzen, die soms hoger zijn dan bij de gewone trekkingen. Zo kun je dus ineens een verrassende prijs winnen, waar je helemaal niet op gerekend had. Ook bij de extra trekkingen gaat het grootste gedeelte naar goede doelen. Het kan zijn dat je op een gegeven moment niet meer wenst mee te spelen. Dan is het ook geen probleem om op te zeggen. Mocht je dan ooit besluiten weer mee te doen, dan kan dit ook zonder meer.

De postcodeloterij sponsort ook bepaalde Tv-programma’s waar mensen ook geld kunnen winnen. Er wordt veel reclame gemaakt, waardoor ook niet-spelers op bijvoorbeeld een hoge prijs opmerkzaam gemaakt worden. Het is in ieder geval altijd een gokje waard, en mocht het niet bevallen, kun je het altijd stopzetten.