Vriendenloterij

De vriendenloterij is een van de vele goede doelen loterijen in Nederland. Het is een loterij die nog niet al te lang bestaat, maar die wel al aardig wat reclame heeft gemaakt, met succes. Het is namelijk een zeer bekende loterij geworden in korte tijd. Vroeger stond het bekend als de sponsor bingo loterij, wat niet velen weten. De vriendenloterij klinkt wat aangenamer en toegankelijker. Deze naam wordt sinds 2011 officieel gebruikt. Sinds die tijd is het erg gegroeid, en kennen bijna alle mensen de loterij ten minste van naam. De werkwijze van de loterij is in principe hetzelfde gebleven. Waar de bankgiroloterij vooral opkomt voor het behoud van cultureel erfgoed, is het voor de vriendenloterij vooral belangrijk om goede doelen te steunen die in de gezondheidszorg en welzijn werkzaam zijn.

Een goed doel kiezen bij de Vriendenloterij

In 1989 werd de Vriendenloterij, die toen nog de sponsor loterij heette, opgericht door humanitas. Bij veel goede doelen loterijen is het zo dat het geld dat wordt ingenomen verdeeld wordt over verschillende goede doelen of naar een bepaald goed doel dat zij uitkiezen. Bij de vriendenloterij is het echter zo dat je zelf kunt kiezen naar welk goed doel jouw opbrengst moet gaan. Van het lot dat je koopt, gaat dan uiteindelijk de helft naar dat specifieke doel. Als je niet voor een bepaald doel kiest, dan wordt de opbrengst verdeeld over de 33 doelen die aangesloten zijn bij de vriendenloterij. Je kunt bij deze doelen denken aan het diabetes fonds, astma fonds of het aids fonds.

Op de officiële website van de vriendenloterij heb je de mogelijkheid om elk jaar het jaarverslag in te kijken. Op die manier kun je bepaalde gegevens zien, zoals hoeveel geld er naar welk doel is gegaan, wat er met het geld gebeurd is, en welke acties de vriendenloterij zelf heeft georganiseerd. Elke maand heb je de kans om opnieuw mee te spelen met de vriendenloterij. In Nederland wordt er wel streng gelet op gokverslavingen, en dit is dan ook een belangrijk punt bij de vriendenloterij.

Meer over de Vriendenloterij

Online heb je vaak de mogelijkheid om uitslagen te bekijken, maar ook wanneer er bepaalde acties zijn waaraan je kunt meedoen. De verdeling van de opbrengsten wordt streng gecontroleerd, en dat is ook goed, aangezien de spelers willen dat hun geld ook goed terecht komt, of in ieder geval daar waar zij het willen hebben.

Het imago van de sponsor bingo loterij, wat dus nu de vriendenloterij is, is de afgelopen paar jaren sterk verbeterd. Doordat het wat toegankelijker is geworden en doordat er regelmatig tv programma’s worden gemaakt waarin de vriendenloterij voorkomt, besluiten meer mensen om eens mee te doen, ook al hebben zij dat nog nooit gedaan. Als het dan bevalt dan heeft de vriendenloterij er gelijk terugkerende klanten bij. Het is erg aanlokkelijk om mee te doen aan de vriendenloterij, aangezien je zelf het goede doel mag bepalen waaraan je wilt doneren. Hierdoor staat het winnen niet eens zozeer in de voorgrond.