Poker

Online Poker

Online poker is het meest populaire kaartspel op het internet waarbij je zowel geluk als bekwaamheid nodig hebt. Hoewel sommige regeringen proberen om deze multi-miljarden industrie onder de duim te houden en het als een kansspel zien en er als een gevolg daarvan kansspelbelasting heffen blijkt in de praktijk juist dat een speler bij poker vaardigheden nodig heeft om te winnen, of om er in ieder geval winst mee te behalen. Wat online poker zo lucratief maakt is het feit dat zo veel mensen deelnemen aan spellen om echt geld en aan wedstrijden uit vele landen. Hoe meer mensen spelen, hoe meer geld, en hoe meer geld, hoe meer mensen. Dit heet het sneeuwbaleffect of de online poker gekte – het belangrijkste is dat online poker zal blijven bestaan. En zoals het er nu uitziet, zal het alleen maar populairder worden.

Nu dat online poker succesvol met de echte casino’s is gefuseerd, is het zo dat iedereen met een computer een plek kan verdienen in de grootste poker wedstrijden in de wereld. Online kwalificaties, of beter satelliet wedstrijden genaamd, zijn een open weg om met de professionals mee te spelen, wat altijd de ultieme droom van alle ambitieuze pokerspelers was en blijft. Dankzij het “Cinderella verhaal” van Chris Moneymaker – iemand die €40 heeft uitgegeven om uiteindelijk bij de laatste tafel in het tournament van 2003 van de World series of Poker (WSOP) te komen, en daarna zelfs de eerste plaats haalde en een geldbedrag van €2.5 miljoen won – zal online poker en groter pokerkampioenschappen altijd verbonden blijven.

De WSOP, nu in bezit van Harrahs, is zeker een van de grootste internationaal poker wedstrijden op het circuit vandaag (de andere zijn de World Poker Tour, oftewel WPT en de European Poker Tour, of EPT). Door een ingenieus marketing model en erg populaire online pokerrooms zoals Poker Stars, worden spelers aangemeoedig om mee te doen aan satelliet toernooien online om zich te plaatsen voor een belangrijk live evenement. Als je het je afvraagt, dit kan makkelijk €10000 kosten, om nog niet eens de reiskosten en het verblijf in Las Vegas te noemen. In andere woorden, het Chris Moneymaker verhaal is vol leven en echt – satelliet kwalificaties zijn een van de meest populaire toernooien online.

De grootste live pokertoernooien worden vaak gesponsord door de grootste pokerrooms. Veel van deze toernooien worden ook nog eens uitgezonden op tv waardoor de toernooien helemaal veel aandacht krijgen. Poker Stars zendt bijvoorbeeld het wereldkampioenschap van online poker uit (WCOOP), welke in 2010 een gegarandeerde winst gaf van €50 miljoen over een periode van 2 maanden. De uiteindelijke winnaar – een speler genaamd “POTTERPOKER”, nam een geldprijs van €2.3 miljoen mee naar huis. Tegenwoordig zijn er maar een paar grote online poker netwerken, zoals Playtech’s iPoker Network, Cake Poker, Cereus en de eerder genoemde Poker Stars. Zoals vermeld op Wikipedia, zijn er meer dan twintig onafhankelijke poker sites en netwerken, terwijl een geschatte 545 poker sites actief waren op februari 2010.

Een laatste feit dat het vermelden waard is over online poker is dat het af en toe wel last heeft van massale valsspel schandalen. Een geheime samenwerking tussen spelers en andere speler-fraude zijn zonder twijfel een constant probleem bij pokerrooms. Echter, het is meer zorgwekkend als  de pokerroom operators zelf meedoen in valsspelen. In 2007 betaalde Absolute Poker €1.6 miljoen terug aan spelers die werden bedrogen door een “werknemer van het bedirjf”, wiens identiteit Absolute Poker niet wilde onthullen. Het jaar erop werd Absolute’s zustersite (op het Cereus Poker netwerk) ervan beschuldigd door een speler die de mysterieuze winsten van een speler analyseerde. Het bleek dat vorige werknemers (volgens Ultimate Bet) toegang hadden tot software die hen de mogelijkheid gaf om alle kaarten van de anders spelers te kunnen zien. Het hele schema, welke CBS nieuws het “grootste schandaal in de geschiedenis in het online gokken” noemde werd terug getraceerd tot de poker professional, Russ Hamilton. Ultimate Bet betaalde uiteindelijk €22 miljoen terug aan spelers die werden benadeeld door het schandaal.

De online poker tafels

Het spel bij een pokertafel is zelf-verklarend voor de speler die de basis regels en termen van poker kent. Hieronder zie je een schermafbeelding van een Texas Hold’em spel zoals je die online ziet. Let op de plek waar staat “Seat Open”. Een speler die mee wilt doen hoeft alleen hierop te klikken om mee te doen aan deze tafel.

Nadat je tot de tafel bent toegetreden, moet je wachten tot je aan de beurt bent voor de grote blind of je kiest ervoor dit de volgende ronde te betalen.

In de schermafbeelding hieronder, moet je letten op de opties om te ‘folden’ (passen), ‘checken’ (meegaan) of ‘betten’ (gokken). Spelers hebben ook de mogelijkheid voor ‘pre-act’, door de vakjes zoals Fold/Check, Raise etc. in te vullen voor ze aan de beurt zijn. Let ook op de dealer dialoog vakje in de linker onderhoek, waarin hij instructies geeft aan alle spelers. Let ook op het feit dat er een tijdlimiet is om iets te doen. In dit geval is het 7 seconden.

Doel van het spel en de regels: Afhankelijk van de versie van poker die je speelt, zullen de regels enigszins verschillen. Echter, Texas Hold’em is zeker een van de meest gespeelde versie. Alle poker spellen kunnen worden beschreven als inzetrondes en kaartonthullingen. Het doel van het spel is:

1) geluk te hebben met een hand met een hoge waarde, en/of

2) andere spelers te laten denken dat je kaarten een hoge waarde hebben (ook als je dit niet hebt) door inzetten en bluffen. Dit is het vaardigheidsdeel van poker. De winner van de pot is de speler die eindigt met de kaarten met de hoogste waarde (zie hieronder), met als hoogtepunt de onthulling van ieders kaarten.Of degene die de andere spelers uit de hand weet te spelen voordat de kaarten moeten worden onthuld.

Het spelverloop bij poker

Voordat je aan welk spel dan ook begint, moeten de blinds (eerste inzet) worden bepaald. Als een tafel word vermeld als een €1/€2 spel, dan is €1 de minimum inzet en de kleine blind is de helft van dit bedrag: €0.50. De €2 is het maximum en de grote blind is de helft van dit bedrag: €1. De speler direct links van de dealer zal de kleine blind moeten inzetten en degene direct links van hem moet de grote blind inzetten. Dan worden er twee kaarten aan elke speler uitgedeeld, en de inzet-ronde begint, waarbij je kunt meegaan of de inzet verhogen (niet lager dan het minimum).

 De Flop – Na de eerste inzet-ronde, zal de dealer 3 kaarten met de waarde ervan zichtbaar in het midden van de tafel leggen (kaarten die elke speler kan gebruiken om combinaties met hun eigen kaarten te maken). De tweede inzet-ronde begint nu, net als de eerste keer maar met de mogelijkheid om te ‘checken’, oftewel de beurt voorbij laten gaan zonder een verhoging in te zetten.

 De Turn – Dit is de toevoeging van een vierde openbare kaart aan de eerste drie, waarna de derde inzet-ronde begint.

 De River – Dit is de toevoeging van een vijfde en laatste kaart, waarna de laatste inzet-ronde begint (regels zijn net als de vorige ronde)

Elke speler die niet heeft gepast en nog steeds meedoet aan het eind van de laatste inzet-ronde laat nu zijn kaarten zien om te bepalen wie de hoogste hand heeft, waarbij de volgende waardes bepalend zijn:

Eén Paar – Een paar van dezelfde kaarten.

Twee Paar – Twee paren van dezelfde kaarten.

Three of a Kind – Drie kaarten met dezelfde waarden. Bijvoorbeeld drie koningen of drie zevens.

Straight – Vijf kaarten in opeenvolgende volgorde. Bijvoorbeeld, een 3/4/5/6/7. De hand kan niet “de hoek omgaan”, dus van de Aas naar de 2.

Flush – Vijf kaarten van dezelfde soort in geen specifieke volgorde, bijvoorbeeld 5 hartenkaarten.

Full House – Combinatie van een three of a kind en een paar.

Four of a Kind – Vier kaarten van dezelfde waarde.

Straight Flush – Een Straight en een Flush samen. Vijf kaarten in opeenvolgende volgorde van dezelfde soort, bijvoorbeeld 3/4/5/6/7 met allemaal harten

Als geen van de spelers minstens een paar heeft of als er gelijkspel is, zal de speler met de hoogste kaart – genaamd de Hoge Kaart – winnen. Als ook dit gelijk is dan spreek je van een split pot.