Personeel van Nederlandse speelhallen moeten vanaf 1 januari 2013 beter gokverslaving bij de klanten gaan herkennen. Door gokverslaving eerder te herkennen en de gokverslaafden te weren uit de speelhallen moet het aantal verslaafden in Nederland afnemen. Op dit moment zijn er volgens onderzoeken zo’n 23000 gokverslaafden in ons land. Daarnaast zijn er nog ruim 90000 Nederlanders die wel eens onverantwoorde financiële risico’s nemen bij het gokken.
Cursus om eerder gokverslaving te herkennen
Uit afspraken tussen de verslavingszorg van de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en de brancheorganisatie van zaken met speelautomaten (VAN) is gekomen dat personeel van Nederlandse speelhallen verplichte cursussen moeten gaan volgen om gokverslaving sneller te herkennen. Het is de bedoeling dat in de toekomst gokverslaafden sneller op hun gedrag aangesproken kunnen worden en mogelijk als maatregel uit de verschillende speelhallen in ons land kunnen worden geweerd.
Wij zijn van mening dat dit een goede ontwikkeling is. We zijn echter benieuwd naar de uitvoering van dit plan. Speelhallen zullen niet zo snel hun beste klanten gaan weren. Ook zal het systeem landelijk moeten worden ingevoerd. Een speler die namelijk bij de ene speelhal een verbod heeft gekregen tot toetreding moet uiteraard niet een paar straten verderop bij een andere speelhal gewoon binnen kunnen stappen.
Regels en toezicht
Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft de cursusopzet eind november in ontvangst genomen. Nu is het de bedoeling dat de Kansspelautoriteit op deze cursussen gaat toezien. Exploitanten van Nederlandse speelhallen zijn vanaf 1 januari verplicht om tijdens openingstijden minimaal 1 personeelslid aan het werk te hebben die de cursus heeft afgerond.
Hoe het toezicht echter verder gaat verlopen is nog niet geheel duidelijk. Het lijkt ons namelijk erg lastig om te gaan controleren of deze mensen hun toezicht wel correct uitvoeren. Zoals hierboven al aangegeven zullen exploitanten van speelhallen zoveel mogelijk vermijden om klanten een toegangsverbod op te leggen. Dit zal namelijk ten koste gaan van hun eigen winst. We zijn dan ook benieuwd naar de ontwikkelingen in 2013 en het daadwerkelijke aantal toegangsverboden. Op basis van het aantal van 23000 serieuze gokverslaafden mogen we toch verwachten dat een groot aantal van deze spelers uiteindelijk op de ‘zwarte lijst’ van de speelhallen belandt.
Online gokken
En als spelers dan op deze ‘zwarte lijst’ komen dan is het probleem echter nog zeker niet opgelost. Ruim 800.000 mensen wagen wel eens een gokje online. Hierbij zullen toch ook veel gokverslaafden zich bevinden. Als zij niet meer terecht kunnen bij de Nederlandse speelhallen dan zullen ze waarschijnlijk ‘full-time’ hun heil op het internet gaan zoeken. We hopen dan ook dat mensen die uiteindelijk een toegangsverbod bij de speelhallen krijgen ook hulp krijgen om hun gokverslaving onder controle te krijgen. Anders heeft het allemaal geen enkel nut.